Κοσμήματα με Σύμβολα

Τα σύμβολα είναι συμπυκνωμένες εκφράσεις του ανθρώπου και τού πολιτισμού του
που σχηματοποιούν βαθιές αντιλήψεις και εκφράζουν  
με τον πιο παραστατικό τρόπο ισχυρά στερεότυπα. 

Σε όλη την φιλοσοφική ιστορία, η έννοια του συμβόλου βρίσκει εφαρμογή
τόσο στον γραπτό όσο και στον προφορικό λόγο, αλλά και σε όλες τις μορφές τέχνης. 

Τα πιο βασικά σύμβολα εκείνα που αφορούν το έθνος και την θρησκεία,
ενσωματώνονται στον γλωσσικό μας κώδικα και στο αξιακό μας στερέωμα
σχεδόν ασυνείδητα από την μικρή μας ηλικία
και αποτελούν εδραίωση του συγκείμενου πολύ πριν τα αναγνωρίσουμε ως σύμβολο. 

Δείτε όλα μας τα Κοσμήματα με Σύμβολα

Μυκηναϊκό Σφραγιδικό Δαχτυλίδι Σφίγγες

Μυκηναϊκό Σφραγιδικό Δαχτυλίδι Σφίγγες
Η Σουηδία επέστρεψε ένα χρυσό σφραγιστικό δαχτυλίδι από τη Μυκηναϊκή εποχή, που απεικονίζει ένα ζευγάρι σφίγγες, στην Ελλάδα, ασκώντας έτσι την πίεση στο Ηνωμένο Βασίλειο και το Βρετανικό Μουσείο  να επιστρέψουν τα Γλυπτά του Παρθενώνα. 

Σφραγιδόλιθος - Πολεμιστής τού Γρύπα

Σφραγιδόλιθος - Πολεμιστής τού Γρύπα
Ένα αριστούργημα γλυπτογραφίας αμυγδαλοειδούς σχήματος από αχάτη μήκους 3,6 cm που χρονολογείται στο 1450 πΧ (Υστεροελλαδική ΙΙ περίοδος) και βρέθηκε στην Πύλο το 2015 πλησίον τού ανακτόρου τού βασιλιά Νέστορα, στον λόφο του Εγκλιανού στην Χώρα Μεσσηνίας στον ασύλητο τάφο του "Πολεμιστή του Γρύπα" όπως ονομάστηκε από τους Αρχαιολόγους. Οι αρχαιολόγοι επικεφαλείς της ανασκαφής Jack Davis και Sharon Stocker από το Πανεπιστήμιο του Σινσινάτι υποστηρίζουν ότι ο σφραγιδόλιθος, κατασκευάστηκε στην Κρήτη. Και αυτό γιατί δουλειά τέτοιας ποιότητας δεν γινόταν πουθενά στην ηπειρωτική Ελλάδα τη

Δαχτυλίδι με Παράσταση τού Ερμού

Δαχτυλίδι με Παράσταση τού Ερμού
Οι σωστικές ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή Fatsa στα Κοτύωρα (σημερινό Ordu) της Τουρκίας  κατά τη διάρκεια εργασιών κατασκευής οδοποιίας, αποκάλυψαν οκτώ τάφους που περιείχαν σαρκοφάγους της ρωμαϊκής εποχής.  Κατά τις ανασκαφές βρέθηκε επίσης ένα ασημένιο δαχτυλίδι, διακοσμημένο με λίθο από κόκκινο αχάτη που φέρει σκαλισμένη την μορφή του Ερμού. 

Σφραγιδικό Δαχτυλίδι με αρχαίο τοξοβόλο

Σφραγιδικό Δαχτυλίδι με αρχαίο τοξοβόλο
Ένα εντυπωσιακό χρυσό κόσμημα με σφραγίδα,  που φέρει παράσταση τοξοβόλο γονατιστό άνδρα. Το στέμμα στο γήπεδο μπορεί να συμβολίζει την νίκη ή να υπονοεί τον Απόλλωνα Εκεμπόλο - τον Θεό Τοξότη 

Κόμβος τού Ηρακλέους - Ένα Αρχαίο Ελληνικό Σύμβολο

Ονομάζεται Κόμβος από τους συνηθισμένους κόμπους που συναντούμε στην καθημερινότητά μας   με μόνη διαφορά ότι στον Κόμβο τού Ηρακλέους ή  Ηράκλειον Άμμα  τα άκρα του είναι ενωμένα και δεν μπορί να λυθεί  συμβολίζοντας έτσι τον αέναο κύκλο ζωής και θανάτου  μέσα από την σύνδεση που επιτυγχάνει  ο Ηρακλής ανάμεσα στους δύ κόσμους   και βέβαια το διττό χαρακτήρα του ως ημίθεος.

Ανθέμιο - Ένα Αρχαίο Ελληνικό Σύμβολο

Τα ακρωτήρια ήταν γλυπτά που συμπλήρωναν την διακόσμηση των αετωμάτων και βρίσκονταν πάνω από τις τρείς γωνίες τους. Συνήθως είχαν την μορφή ζώων, μυθικών τεράτων, φυτών αλλά και θεών. Όσα αναπαριστούσαν άνθη ονομάζονταν ανθέμια. Τα ανθέμια έγιναν δημοφιλή στην διακόσμηση των ναών στα μέσα του 6ου π.Χ. αιώνα

Ρόδακας - ένα αρχαίο ελληνικό σύμβολο

Ρόδακας - ένα αρχαίο ελληνικό σύμβολο
Ο Ρόδακας (ρόδαξ, ρόδον, τριαντάφυλλο) είναι ένα πανάρχαιο ηλιακό ελληνικό σύμβολο πού διαχρονικά αποτέλεσε φυλακτό είτε σκαλισμένο στις μετώπες ναών αλλά και σπιτιών είτε φορεμένο ως κόσμημα από τους ανθρώπους.

Ο Θησαυρός τών Αηδονιών

Ο Θησαυρός τών Αηδονιών
Οι ανασκαφές απέδειξαν ότι πράγματι ο Μυκηναϊκός πολιτισμός υπήρξε «πολύχρυσος» όπως λέει ο Όμηρος. Ο πλούτος των Μυκηναίων οφειλόταν στην αγροτική παραγωγή στη βιοτεχνική και τις υπερπόντιες εμπορικές δραστηριότητες. Μυκηναϊκά αντικείμενα βρέθηκαν από τα παράλια της Παλαιστίνης μέχρι τις Κασσιτερίδες Νήσους και πιο πέρα στην Εσπερία όπου οι προκάτοχη τους οι Μινωίτες έπαιρναν χαλκό από τη λίμνη Michigan. Η Μυκηναϊκή κοσμηματοποϊα δανείστηκε πολλά στοιχεία από την Μινωική παράδοση , αλλά ανέπτυξαν εκλεπτυσμένες τεχνικές, όπως την κοκκίδωση την συρματερή τεχνική και την περίκλειστη τεχνική.