Blog

Καλώς ήρθατε στο blog μας

Στο χώρο αυτό φιλοδοξούμε να σάς ταξιδέψουμε
στον φανταστικό κόσμο τού κοσμήματος ως έκφραση πολιτισμού.
Να λύσουμε όποια τυχούσα απορία έχετε σχετικά με τους πολυτίμους λίθους και μέταλλα
και τέλος να σάς παρουσιάσουμε ένα κομμάτι τής προσπάθειάς μας
να συμβάλλουμε και ‘μείς, όσο μπορούμε, στο πολιτισμικό γίγνεσθαι που λέγεται κοσμηματοποιία.

Έρως και Ψυχή - Μια Μυθική Ιστορία Αγάπης

Έρως και Ψυχή - Μια Μυθική Ιστορία Αγάπης
Ο Έρωτας και η Ψυχή είναι ένα μυθολογικό ζευγάρι, που βασανίστηκαν πολύ μέχρι να μπορέσουν να χαρούν την αγάπη τους ανεμπόδιστα. Αυτός είναι ο μύθος τού Έρωτα κκαι τής Ψυχής όπως τον αναφέρει ο Απουλήιος, Ρωμαίος συγραφέας τού 2ου μ.Χ. αιώνα

Βέρες Γάμου - Αρραβώνων - η Ιστορία τους

Υπάρχουν από αρχαιοτάτων χρόνων, λέγεται ότι ήταν οι Ρωμαίοι που πρώτοι φόρεσαν βέρες αρραβώνων και μάλιστα στο μεσαίο δάχτυλο τού αριστερού τους χεριού αφού πίστευαν ότι σε εκείνο το δάχτυλο κατέληγε η φλέβα τής αγάπης. Τον μύθο αυτό τον κληρονόμησαν από τους Έλληνες Την φλέβα αυτή την ονόμασαν vena amoris, που σημαίνει φλέβα τής αγάπης.

Μανικετόκουμπα - συμβουλές για τη σωστή επιλογή τους

Μανικετόκουμπα - συμβουλές για τη σωστή επιλογή τους
Μανικετόκουμπα, για κάποιους άνδρες αποτελούν ένα χρηστικό κόσμημα, για κάποιους άλλους είναι το απόλυτο φετίχ. Φορεμένα σωστά θα προσδώσουν κομψότητα και στυλ στις εμφανίσεις σας. αρκεί να ακαλουθήσετε τις παρακάτω συμβουλές.

Μανικετόκουμπα - η ιστορία τους

Η ιστορία του μανικετόκουμπου ξεκινάει περί τα μέσα του 17ου αιώνα. Ήταν ο Κάρολος ο 2ος ο βασιλιάς τής Αγγλίας, γνωστός για το πάθος του με τον καλλωπισμό και την πολυτέλεια, που πρώτος φόρεσε μανικετόκουμπα εισαγάγοντας τη μόδα και τη χρήση τους. .

Αβεντουρίνης - Aventurine

Στην αρχαία Κίνα, όπως άλλωστε κι όλες οι πράσινες πέτρες, ο Αβεντουρίνης εθεωρείτο θεϊκός και ουράνιος λίθος. Η αυτοκρατορική σφραγίδα ήταν σκαλισμένη πάνω σε Αβεντουρίνη και λεγόταν ‘’λίθος τού αυτοκράτορα’’

Ο Θησαυρός τών Αηδονιών

Ο Θησαυρός τών Αηδονιών
Οι ανασκαφές απέδειξαν ότι πράγματι ο Μυκηναϊκός πολιτισμός υπήρξε «πολύχρυσος» όπως λέει ο Όμηρος. Ο πλούτος των Μυκηναίων οφειλόταν στην αγροτική παραγωγή στη βιοτεχνική και τις υπερπόντιες εμπορικές δραστηριότητες. Μυκηναϊκά αντικείμενα βρέθηκαν από τα παράλια της Παλαιστίνης μέχρι τις Κασσιτερίδες Νήσους και πιο πέρα στην Εσπερία όπου οι προκάτοχη τους οι Μινωίτες έπαιρναν χαλκό από τη λίμνη Michigan. Η Μυκηναϊκή κοσμηματοποϊα δανείστηκε πολλά στοιχεία από την Μινωική παράδοση , αλλά ανέπτυξαν εκλεπτυσμένες τεχνικές, όπως την κοκκίδωση την συρματερή τεχνική και την περίκλειστη τεχνική.

Κορνεόλη - Carnelian

Κορνεόλη - Carnelian
Η Κορνεόλη ή Καρνεόλη πήρε το όνομά της από τη λατινική λέξη ‘’caro’’ που σημαίνει σάρκα κι αυτό λόγω τού ότι το χρώμα της ομοιάζει με το χρώμα τής σάρκας. Οι αρχαίοι έλληνες τον ονόμαζαν Σάρδιο Λίθο επειδή τον προμηθεύονταν από την πόλη Σάρδεις, την πρωτεύουσα τής λυδίας στη Μικρά Ασία. Ο Θεόφραστος τον ονομάζει ‘’Σαρδλίνο’’ ενώ ο Επιφάνειος τον περιγράφει ‘’Σάρδιος ο Βαβυλώνιος, πορφυρωπός και αιματοειδής’’.

Κωνσταντινάτα και Δοξασίες

φλουρί κωνσταντινάτο - Βυζαντινό νόμισμα
Τα κωνσταντινάτα, με το ιδιότυπο βαθουλωτό σχήμα, φέρουν στην εμπρόσθια όψη παράσταση με τον Τίμιο Σταυρό στη μέση και τους Μεγάλο Κωνσταντίνο και Αγία Ελένη εκατέρωθεν. Τα κωνσταντινάτα, όμως, φέρουν, σύμφωνα με την παράδοση, και Τίμιο Ξύλο, γι αυτό και η λαϊκή φαντασία τα περιέβαλλε με μαγικές ιδιότητες.

Η ονειροπαγίδα και ο συμβολισμός της

Η ονειροπαγίδα και ο συμβολισμός της
Μόνο τα καλά όνειρα μπορούν να περάσουν από την τρύπα τής ονειροπαγίδας, ενώ τα κακά σκαλώνουν και μένουν παγιδευμένα να διαλυθούν με το πρώτο φως τής αυγής.

Ταξίδι στην Φαντασία τών Χριστουγέννων και τής Πρωτοχρονιάς

Ταξίδι στην Φαντασία τών Χριστουγέννων και τής Πρωτοχρονιάς
Οι Έλληνες ως ναυτικός λαός τρέφουμε αγάπη για τη θάλασσα, αποτέλεσμα αυτού, τα πρώτα ελληνικά κάλαντα να είναι συνυφασμένα με το καράβι και την ασφαλή πλεύση τών ναυτικών μας. Πρώτο σύμβολο στολισμού για τις Άγιες Ημέρες τών Χριστουγέννων και την Πρωτοχρονιά αποτέλεσε το καράβι και η βάρκα με πανιά.

Σελίδες