Μαργαριτάρια - Pearls

Το μαργαριτάρι είναι ένα σκληρό υλικό,
το οποίο παράγεται από τους μαλακούς ιστούς ζωντανών μαλακίων με όστρακο.
Όταν ένας κόκκος άμμου ή ένα σκουλήκι εισχωρήσει στο όστρακο ενός στρειδιού,
τότε το στρείδι προκειμένου να απομονώσει τον εισβολέα, αφού δεν μπορεί να τον εκδιώξει,
παράγει μία σκληρή, κτυσταλλική ουσία που λέγεται μάργαρο (ανθρακικό ασβέστιο)
η οποία περιβάλλει τον εισβολέα σε ομόκεντρα στρώματα. 
Με τα χρόνια δημιουργείται γύρω αυού το μαργαριτάρι. 

Ως ιδανικό μαργαριτάρι θεωρείται το στρόγγυλο που είναι και το πιο σπάνιο,
ενώ το μαργαριτάρι μπορεί να βρεθεί σε ποικιλία σχημάτων.

Τα μαργαριτάρια είναι μεταξύ τών πλέον διαχρονικών - κλασσικών πολυτίμων λίθων στον κόσμο.
Σε όλη την ιστορία συνδέονται με τη σοφία, την αγνότητα, το ρομαντισμό, το μυστήριο και τον πλούτο.

Οι αρχαίοι Έλληνες τα εκτιμούσαν για την ομορφιά τους και τα θεωρούσαν σύμβολο τής αγάπης,
Οι Ρωμαίοι τα θεωρούσαν το απόλυτο σύμβολο τού πλούτου και τής εξουσίας
Οι Ιππότες κατά τον Μεσαίωνα τα θεωρούσαν φυλακτο στη μάχη από τραυματισμό
Κατά την Αναγέννηση σε πολλά κράτη είχε απαγορευτεί το δικαίωμα στους πολλούς να τα φορούν
αφού αυτό το δικαίωμα το κρατούσαν για τους εαυτούς τους μόνον οι ευγενείς.

Φυσικά Μαργαριτάρια - Natural Pearls / Genuine Pearls
Δημιουργούνται τυχαία μέσα σε ένα μαργαριτοφόρο όστρακο, χωρίς τη συμμετοχή τού ανθρώπου.
Ο άνθρωπος λειτουργεί ως συλλέκτης και μόνον.
Τα φυσικά λοιπόν μαργαριτάρια έχουν, λοιπόν, από τη φύση, τυχαία σχήμα, χρώμα και λάμψη.
Τα πιο περιζήτητα, ακριβά και σπάνια 
είναι αυτά με στρόγγυλο σχήμα, ομοιόμορφη ιριδίζουσα λάμψη και μεγάλο μέγεθος.
Θα χρειάζονταν περί τους 3 τόνους όστρακα για να ξεχωρίσουμε μόλις 3-4 τέτοιας ποιότητας.
Είναι λοιπόν τόσο δυσεύρετα που θα τα συναντήσουμε μόνον σε μουσεία ή σε συλλογές κροίσων,
αφού η τιμή ενός τέτοιου κολλιέ κοστίζει αρκετές εκαντοτάδες χιλιάδες ευρώ.
Η βιομηχανία τών κοσμημάτων χρησιμοποιεί σήμερα αποκλειστικά τα καλλιεργημένα μαργαριτάρια.

Καλλιεργημένα Μαργαριτάρια - Cultured Pearls 
Όπως καλλιεργούνται, στις ελληνικές θάλασσες, όστρακα για φαγητό,
έτσι καλλιεργούνται σε άλλες θάλασσες (νότιες) για παραγωγή μαργαριταριών.
Οι καλλιεργητές τοποθετούν στο όστρακο μία μπίλλια, ώστε αυτό να αρχίσει να εκκρίνει μάργαρο,
και με τα χρόνια να δημιουργηθεί το μαργαριτάρι.
Η διαδικασία καλλιέργειας μαργαριταριών ανακαλύφθηκε από μία ομάδα Ιαπόνων επιστημόνων,
τού πανεπιστημίου τού Τόκυο ύστερα από έρευνα ανάμεσα στα 1907 και 1916.
Επικεφαλής τής ομάδας ήταν οι Tochiki Nishikawa Tatsuhei και Mishe,
οι οποίοι το 1916 κατέθεσαν την πατέντα τής καλλιέργειας μαργαριταριών.
Σήμερα τα περισσότερα μαργαριτάρια είναι γλυκού νερού και καλλιεργουνται στη Κίνα.
Τα στρόγγυλα μαργαριτάρια που κυκλοφορούν στην αγορά είναι καλλιεργημένα
και οφείλουν το σχήμα τους στον πυρήνα που τοποθέτησε ο καλλιεργητής στο όστρακο
και είναι μία στρόγγυλη γυάλινη σφαίρα.
Η ποιότητα τού μαργαριταριού ανεβαίνει όσο πιο παχύ είναι το στρώμα τού μάργαρου,
αφού αυτό προϋποθέτει περισσότερο χρόνο παραμονής - καλλιέργειας τού πυρήνα στο όστρακο  
και έχει ως αποτέλεσμα την άκομα μεγαλύτερη λάμψη τού παραγομένου προϊόντους.

Διάσημα Μαργαριτάρια
Φημοσμένα είναι τα μαργαριτάρια που ψάρεψαν οι Ισπανοί conquistadors
στή βόρεια ακτή τής Βενεζουέλας, στα νησιά Cubagua και Margarita.
Ένα κολλιέ από αυτά τα μαργαριτάρια το Peregrina προσφέρθηκε στη βασίλισσα  τής Ισπανίας,
το οποίο ήρθε πάλι στην επικαιρότητα, όταν το απέκτησε ο ηθοποιός Richard Burton
και το προσέφερε στη σύζυγό του ηθοποιό Elizabeth Taylor.
Ένα άλλο κολλιέ Margarita είχε προσφερθεί στην Jacqueiline Kennedy 
από τον πρόεδρο τής Βενεζουέλας, όταν αυτή με το σύζυγό της John F. Kennedy,
είχαν επισκεφθεί επίσημα τη βενεζουέλα.
Το μεγαλύτερο φυσικό μαργαριτάρι που έχει βρεθεί ποτέ, είναι το ''μαργαριτάρι τού Αλλάχ''
Πήρε το όνομά του από τον ανώνυμο Φιλλιπινέζο δύτη, ο οποίος ήταν μουσουλμάνος,
και το βρήκε στο νησί Palauan το 1934. Το βάρος του είναι 6,40 κιλά.

 

Μόλις η Elizabeth Taylor
απέκτησε το Peregrina                
ανέθεσε στο Cartier
και το έδεσε
όπως στη φωτογραφία
Τα σκουλαρίκια
που το συνοδεύυν 
είναι φιλοτεχνημένα
από τον οίκο Bulgari 

 

Ορολογία
Akoya Pearls, έτσι ονομάζονται τα μαργαριτάρια που καλλιεργούνται σε αλμυρό νερό.
Αρχικά οι καλλιεργιες αυτές γίνονταν μόνον στις θάλασσες τής Ιαπωνίας,
τώρα πλέον έχουν επεκταθεί και σε άλλες περιοχές. 
Τα μαργαριτάρια αυτά έχουν μεγεθος από 3 mm και φτάνουν και τα 11 mm
Baroque Pearls, έτσι ονομάζονται όσα μαργαριτάρια έχουνα ακανόνιστο σχήμα
και καλλιεργούνται σε γλυκό νερό (λίμνες - ποτάμια). 
Όταν κατά τον 17ο αιώνα, εμγανίστηκε ένα ρεύμα στην τέχνη που ήθελε,
ακολουθώντας τις επιταγές τών δασκάλων τής Αναγέννησης,
να ακολουθούνται πιστά οι φυσικές γεωμετρικές αναλογίες  στα έργα τέχνης,
οι κριτικοί τέχνης ονόμασαν αυτά τα έργα και το ρεύμα, υποτιμιτικά, baroque - μπαρόκ
δηλαδή ασουλούπωτα όπως και τα μαργαριτάρια αυτά.
Mabe Pearls, έτσι ονομάζονται τα μαργαριτάρια που έχουν σχήμα ημισφαιρικό
όταν είναι προϊόντα καλλιέργιας, ενώ όταν είναι φυσικά
ονομάζονται Blister Pearls.
Mother of Pearl, έτσι ονομάζεται το εσωτερικό κομμάτι από το όστρακο,
που αποτελείται και αυτό από μάργαρο (την ουσία τού μαργαριταριού)
και το αποκολούμε από το όστρακο για χρήση στη κοσμηματοποιία.
Shell Pearls, έτσι ονομάζονται τα συνθετικά μαργαριτάρια, οι απομιμήσεις τους.

Αστρολογία 
Συνδέεται με τα ζώδια Δίδυμος, Παρθένος, Ταύρος και Καρκίνος

Φροντίδα
Ο καθαρισμός του γίνεται μόνο με σαπούνι και νερό,
ενώ πρέπει να αποφεύγεται η χρήση ατμού.
Επίσης, δεν πρέπει να έρχονται σε επαφή με ιδρώτα, καλλυντικά, κολώνιες,
ενω κατά τη φύλαξή τους πρέπει να βρίσκονται μακρυά από εστίες ζέστης (καλοριφέρ κ.ά.)
και να φυλάσσονται μόνα τους σε θήκη ούτως ώστε να μην κινδυνεύουν από χτυπήματα. 

Επισκεφθείτε το site μας και δείτε :
Όλα μας τα Κοσμήματα με μαργαριτάρια