Αρχαία Ελληνικά Σύμβολα

Γούρια 2025

Ο Μαίανδρος σχηματίζεται κατά την Χειρώνια Λαβή, και ενώ είναι καθαρά μία παλαιστική, παγκράτια, ορολογία ετυμολογείται από τις λέξεις Μαία και Ανδρεία. Ο Μαίανδρος, εκφράζει την μυστική αναζήτηση τής Ανδρείας. Είναι, λοιπόν, η Μαία τής Ψυχικής Ανδρείας. Άλλωστε ο ίδιος ο Σωκράτης ονομάζει Μαιευτική Μέθοδο  την διαδικασία Ανάσυρσης Γνώσεων μέσω τών Ψυχικών Αναμνήσεων. Στο επερχόμενο έτος 2025 καλείται η ανθρωπότητα να αναδείξει όλη την Ψυχική Ανδρεία και Σθένος που διαθέτει προκειμένου να αντιμετωπίσει πρωτόγνωρες καταστάσεις και προβλήματα.  Στην STAVROU Golden Culture τιμώντας όλην αυτήν την

Καρυάτιδες

Καρυάτιδες
Η λέξη Καρυάτις στα αρχαία Ελληνικά σημαίνει Κόρη από τις Καρυές, μια πόλη κοντά στην Σπάρτη. Είναι μια παραλλαγή της Κόρης και χρησιμοποιείται στην αρχιτεκτονική αντί για κίονες ως διακοσμητικό στήριγμα σε πύλες, προσόψεις, γείσα, ζωφόρους, σκεπές και λοιπά. 

Η Πυθαγορική Πεντάλφα και η Χρυσή Αναλογία

Η Πυθαγορική Πεντάλφα και η Χρυσή Αναλογία
Η Χρυσή Αναλογία συναντάται παντού στην Φύση και εκφράζεται από τον Χρυσό Αριθμό Φ = 1.618... Οι αρχαίοι Έλληνες ήταν γνώστες αυτής τής μέγιστης Αναλογίας τής Φύσεως. Έτσι οι Πυθαγόριοι σχεδίασαν το Πεντάγραμμο, γνωστό ως Πεντάλφα, όπου αποτύπωσαν μέσα του αυτήν την Άρρητη Γνώση. 

Ο Κίονας και ο Μυστικός Συμβολισμός του

Ο Κίονας και ο Μυστικός Συμβολισμός του
Οι πτυχώσεις που έχουν οι Κίονες  συμβολίζουν το αρχαίο ελληνικό Γυναικείο Ένδυμα. Όπως οι Κίονες στηρίζουν όλο το οικοδόμημα τού Ναού  έτσι και η Γυναίκα στηρίζει τον Οίκο την Οικογένεια. Αυτό είναι ολοκάθαρο στις Καρυάτιδες.  Οι Καρυάτιδες είναι γλυπτά που έχουν Γυναικεία Μορφή  και χρησιμεύουν στην στήριξη κτιρίων, μέχρι τις μέρες μας, Αυτό είναι ολοκάθαρο στις Καρυάτιδες.  Οι Καρυάτιδες είναι γλυπτά που έχουν Γυναικεία Μορφή  και χρησιμεύουν στην στήριξη κτιρίων, μέχρι τις μέρες μας, 

Αφροδίτη Γη και η Ουράνια Πεντάλφα που σχηματίζουν

Ήλιος Αφροδίτη Γη και η Ουράνια Πεντάλφα που σχηματίζουν
Οι πλανήτες Αφροδίτη και Γη είναι η μόνοι με γυναικεία ονόματα στο ηλιακό μας σύστημα, εν αντιθέσει με όλους τους υπόλοιπους που φέρουν ανδρικά. Υπάρχει μία Ιδιαίτερη Σχέση μεταξύ τής Τροχιάς τής Αφροδίτης και τής Γης γύρω από τον Ήλιο. Οι δύο αυτές τροχιές σχηματίζουν μία Πεντάλφα στον Ουρανό κάθε πέντε Συνόδους 

Πεντάλφα το Ιερό Σύμβολο τών Πυθαγορείων

Πεντάλφα το Ιερό Σύμβολο τών Πυθαγορείων
Εάν σε ένα Κανονικό Πεντάγωνο τραβήξουμε τις διαγωνίους εγγράφεται μέσα το Πεντάγραμμο ή Πεντάκτινο ή Πεντάλφα, ενώ η στο κέντρο του σχηματίζεται ένα νέο μικρότερο κανονικό πεντάγωνο, απεικόνηση τού εξωτερικού, στο οποίο κατά τα αυτά μπορούμε να εγγράψουμε νέο Πεντάγραμμο ή Πεντάκτινο ή Πεντάλφα.

Η λαβή σε σχήμα Μαιάνδρου τού Ηρακλέους στον Τρίτωνα

Η λαβή σε σχήμα Μαιάνδρου τού Ηρακλέους στον Τρίτωνα
Αρχαίος Ελληνικός Κύλικας διακοσμημένος με αγγειογραφίες. Στο εσωτερικό βλέπουμε αναπαράσταση της πάλης του Ηρακλέους με τον Τρίτωνα, ενώ η σκηνή περιβάλλεται από χορό Νηρηίδων με επιγραφές. Ο Ηρακλής σφίγγει τον Τρίτωνα με τα μπράτσα του για να τον πνίξει, ενώ έχει δεμένες τις γροθιές του σε λαβή που αποδίδεται σε σχήμα μαιάνδρου.

Λέων Χαιρώνειας

Ο Λέων τής Χαιρώνιας
Το επιτύμβιο μνημείο στήθηκε προς τιμήν των Θηβαίων ιερολοχιτών που έπεσαν στη Μάχη της Χαιρώνειας το 338 π.Χ. στην οποία αναδείχθηκαν νικητές οι Μακεδόνες. Όταν μετά τη νίκη του ο Φίλιππος Β΄ επέτρεψε την ταφή των νεκρών, ο Λέων της Χαιρώνειας στήθηκε για να σημαδεύσει το σημείο ταφής τους. Πράγματι, ανασκαφές στο σημείο έφεραν στο φως τους σκελετούς 254 ανδρών και μέρος του οπλισμού τους.