αρχαία Ελλάδα

Δελφικά Παραγγέλματα η Ιερή Κληρονομιά μας

147 σωζόμενα Δελφικά Παραγγέλματα, αποτελούν την παρακαταθήκη που παρέδωσαν οι Ιερείς και οι Επτά Σοφοί  στις επερχόμενες γενεές τών Ελλήνων, ωφελήματα ανθρώποις ες βίον. 

Μέγας Αλέξανδρος - η Γενεαλογική Καταγωγή του

Μέγας Αλέξανδρος - η Γενεαλογική Καταγωγή του
Όταν ο Φίλιππος πήγε στις Θρησκευτικές Εορτές τής Σαμοθράκης προκειμένου να μυηθεί στα Καβείρια Μυστήρια. συνάντησε για πρώτη φορά την Πολυξένη. Ερωτεύτηκαν αμέσως και ο Φίλιππος την παντρεύτηκε γρήγορα, μέσα σε ένα χρόνο από το 357 π.Χ. που γνωρίστηκαν,  το 356 π.Χ. γέννησε τον Αλέξανδρο. 

Η Πυθαγορική Πεντάλφα και η Χρυσή Αναλογία

Η Πυθαγορική Πεντάλφα και η Χρυσή Αναλογία
Η Χρυσή Αναλογία συναντάται παντού στην Φύση και εκφράζεται από τον Χρυσό Αριθμό Φ = 1.618... Οι αρχαίοι Έλληνες ήταν γνώστες αυτής τής μέγιστης Αναλογίας τής Φύσεως. Έτσι οι Πυθαγόριοι σχεδίασαν το Πεντάγραμμο, γνωστό ως Πεντάλφα, όπου αποτύπωσαν μέσα του αυτήν την Άρρητη Γνώση. 

Μέγας Αλέξανδρος και Διογένης ο Κυνικός

Μέγας Αλέξανδρος και Διογένης ο Κυνικός
Πριν εκστρατεύσει ο Αλέξανδρος στην Ασία βρέθηκε στην Κόρινθο. Εκεί επιδίωξε και συναντήθηκε με τον Διογένη τον Κυνικό Φιλόσοφο. Ο Αλέξανδρος πλησιάζει και τού λέγει «Είμαι ο Άρχων Αλέξανδρος». Ο Διογένης ατάραχος απαντά «Και ΄γώ είμαι ο Διογένης ο Κύων»... Στο τέλος αυτής της συζήτησης, εκφέρει ο Αλέξανδρος το περίφημο: «Αν δεν ήμουν Αλέξανδρος θα ήθελα να ήμουν Διογένης» 

Ερατοσθένης - Ήλιος και η Περιφέρεια τής Γης

Ερατοσθένης - Ήλιος και η Περιφέρεια τής Γης
Ο Ερατοσθένης θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους σοφούς της Αρχαιότητας και θεμελιωτής της Φυσικής και Μαθηματικής Γεωγραφίας. Το 230 π.Χ υπολόγισε, με μαθηματικό τρόπο, την Περιφέρεια τής Γης με μόλις 2% απόκλιση.

Σελίδες