Δώδεκα Θεοί τού Ολύμπου

Τού ρασοφόρου σύντριψεν ο πέλεκυς κι η αξίνα 
τα μεγαλόχαρα είδωλα στα βάθη των ναών 
των συντριμμένων η ψυχή δε χάθηκε μ’ εκείνα, 
φωτοπλανήτης έγινε στα χάη των ουρανών, 
όσο που νέα ζωντάνεψεν αγαλματένια κρίνα 
στου διαλεχτού το λογισμό, στους κήπους των σοφών.

Του ρασοφόρου ο πέλεκυς δε σύντριψε κι η αξίνα 
τα μεγαλόχαρα είδωλα στα βάθη των ναών. 

Κωστής Παλαμάς, Στοχασμοί τής χαραυγής, στίχοι 50-55. 

Μάιος Μήνας - Μουνιχιών αφιερωμένος στην Θεά Άρτεμιν

Μάιος Μήνας
Το όνομα του Μαίου οφείλεται στην Πλειάδα Νύμφη Μαία, μητέρα τού Θεού Ερμή. Η Μαία είναι μία από τις επτά κόρες του Άτλαντα και της Πλειόνης ή Πληιόνης, γνωστή και ως μία από τις Πλειάδες. Ο μύθος τις θέλει να γεννιούνται στο όρος Κυλλήνη που τότε ανήκε στην Αρχαία Αρκαδία. Όλες οι Πλειάδες θεωρούνταν θεές – Νύμφες του βουνού. 

Ήφαιστος ο Θεός Προστάτης τής Κοσμηματοποιίας

Ήφαιστος ο Θεός Προστάτης τής Κοσμηματοποιίας
Ο Ήφαιστος ένας από τους κύριους Δώδεκα Θεούς τών αρχαίων Ελλήνων σύμφωνα με τον Όμηρο είναι γιός τού Δία και τής Ήρας ο οποίος γεννήθηκε από παρθενογένεση αφού σύμφωνα με τον Μύθο η Σύλληψή του προκλήθηκε όχι από τον Έρωτα αλλά την Έριδα τών δύο Θεών  για τον λόγο αυτό γεννήθηκε άσχημος και παραμορφωμένος. Η δε μητέρα του, η Ήρα, με το που τον είδε έτσι  τον πέταξε από τον Όλυμπο με αποτέλεσμα να καταστεί κουτσός. 

Το άγαλμα τού Ποσειδώνος τής Μήλου

Το άγαλμα τού Ποσειδώνος τής Μήλου
Το μαρμάρινο άγαλμα του Ποσειδώνα 125-100 π.Χ. από τη Μήλο, στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο λίγο πριν την απόκρυψή του κατά την διάρκεια του Β' Π.Π. Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο 1940-41

Οι τρεις Παρθένες Θεές τών αρχαίων Ελλήνων

Οι τρεις Παρθένες Θεές τών αρχαίων Ελλήνων είναι η Εστία, η Άρτεμις και η Αθηνά. Διότι η Οικογένεια, η Φύση και η Γνώση πρέπει να παραμένουν Α-ΠΑΡΑ-ΒΙΑΣΤΕΣ !!! 

Θεός Ποσειδών ο Κοσμοσείστης και Γεωσείστης

Θεός Ποσειδών ο Κοσμοσείστης και Γεωσείστης
Μία από τις πολλές ιδιότητες που αποδείδονται στον Ποσειδώνα  είναι και εκείνες τού Κοσμοσείστη και Γεωσείστη επειδή οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι ο Ποσειδών προκαλούσε τούς σεισμούς. 

Η Θεά Αφροδίτη είναι το Αιώνιο Πρότυπο για τις Ελληνίδες Μητέρες

Η Θεά Αφροδίτη είναι το Αιώνιο Πρότυπο για τις Ελληνίδες Μητέρες
Η Ελληνίδα θεά Αφροδίτη απειλώντας το απείθαρχο παιδί της, Έρωτα, με το πίσω μέρος του σανδαλιού της φαίνεται να έχει ξεκινήσει μια παράδοση που εξακολουθεί να εφαρμόζεται σε πολιτισμούς σε όλο τον κόσμο σήμερα. Απεικονίζεται σε αρχαία Ελληνικά αγγεία όπως το παρακάνω μοτίβο που χρονολογείται από το 360 π.Χ. και εκτίθεται σήμερα στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Τάραντα στην Ιταλία. Δείχνει ξεκάθαρα τη Θεά Αφροδίτη (Ρωμαϊκή Αφροδίτη) να απειλεί να χτυπήσει τον γιο της Έρωτα (Ρωμαϊκός Έρως) για κακή συμπεριφορά του. 

Ασκληπιός και Υγεία

Ασκληπιός και Υγεία
Ο Ασκληπιός, θεός της Ιατρικής, γιος του Απόλλωνος και της νύμφης Κορωνίδος, κόρης του Φλεγύου που κατοικούσε στους πρόποδες του Πηλίου, μεγαλωμένος από το σοφό Κένταυρο Χείρωνα, είναι ο διασημότερος θεραπευτής των νόσων που μαστίζαν τους ανθρώπους κατά την αρχαιότητα, κι η δύναμή του φτάνει, μέχρι το να ανασταίνει νεκρούς. Κόρη του, φυσικά, η Υγεία

Θεός Ασκληπιός

Θεός Ασκληπιός
Παρόλο που ο Ασκληπιός δεν θεωρείται σημαντικός Θεός της ελληνικής μυθολογίας, ωστόσο είναι κεντρική φυσιογνωμία του αρχετύπου των ηρώων-θεραπευτών. Ο Ασκληπιός είναι η ιδεατή αντίληψη της ιαματικής δύναμης της φύσης, όπως και σήμερα γίνεται αντιληπτή από τους ανθρώπους, που επιδρά κατά τις "ήπιες" εποχές στα υψώματα και στον καθαρό αέρα, κάτω από την απαλή λάμψη και θερμότητα του Ηλίου, στα σημεία που αναβλύζουν δροσερές πηγές, ενώ πανύψηλα δένδρα γύρω καθαρίζουν την ατμόσφαιρα. Τέτοιο ακριβώς ήταν και το περιβάλλον των τόπων της λατρείας του και αυτή την αντίληψη ενίσχυσαν οι διάφο

Σελίδες